Gården
Gården är en mycket gammal boplats, utgrävningar har visat att platsen befolkades under yngre stenåldern för 4000 år sedan. Under 1600-talets första hälft ägdes gården av riksrådet Gabriel Bengtsson-Oxenstierna för att år 1641 ingå i ett byte med Uppsala Universitets Akademien. Med Akademien som ägare delades gården upp på två brukare. Sedan 1990 ägs Grellsbo av bröderna Mats och Bo Larsson med familjer. De gamla betes-hagarna har bevarats och där finns ett antal rödlistade arter varav några
är väldigt sällsynta
.

loading...

Gamla bilder från gården

Företaget
Produktionen bedrivs i ett handelsbolag med jordbruk, byggnadsverksamhet och entreprenad. Jordbruket har en avelsbesättning med Hereford som startades av brödernas föräldrar redan år 1971.

Idag består besättningen av ca 80 kor samt ungdjur för egen rekrytering och försäljning.
Betesarealen uppgår till 220 ha, mest naturbeten. Åkerarealen är 160 ha samt 30 ha skog. Djuren är uppdelade i 8 grupper som betar på olika platser, som längst 4,5 mil från gården. Byggnadsverksamheten består mest av snickeri. Entreprenadtjänster utförs med gårdens maskiner.

Produktionen bedrivs sedan 2002 ekologiskt enligt KRAVs regelverk. Är medlem i LRF, Svenska Herefordföreningen, Östra Svealands Köttklubb, Mälarhagar Ekonomisk Förening, Upplandsbondens samt Ekologiska Lantbrukarna. Vi samarbetar bl.a. med Upplandsstiftelsen och
SLU Sveriges Lantbruksuniversitet.


Vår filosofi
Att bibehålla historiskt viktiga odlingslandskap med hjälp av harmoniska djur som producerar kvalitetskött på naturbeten i Uppland.

Bröderna Mats och Bo Larsson mitt i kohagen. De är femte generationen i släkten som driver jordbruk i Grellsbo.

Studiebesök i Grellsbo:
Bushresa - för att betande djur gör skillnad

Genom så kallade "Bushresor" ges politiker och tjänstemän möjlighet att resa genom ett landskap som formats av decenniers politiska beslut i samklang med marknadens utveckling. Bilden visar när Bo berättar för intresserade åhörare om naturbeten, olika stängseltyper samt hur vi bedriver vår nötköttsproduktion.